Dostupni linkovi

Bez marame nema prodaje: Iran povezuje kvote lijekova u apotekama sa nošenjem hidžaba


Iranske vlasti upozoravaju da ako mjere za primjenu hidžaba u apotekama ne uspiju, oni koji su prekršili propis bit će krivično gonjeni.
Iranske vlasti upozoravaju da ako mjere za primjenu hidžaba u apotekama ne uspiju, oni koji su prekršili propis bit će krivično gonjeni.

Piše: Kian Sharifi

Iran je kaznio i zatvorio brojne kompanije u zemlji zbog navodnog kršenja kontroverznog zakona o hidžabu.

Među njima su bile i apoteke, koje su optužene da ženskom osoblju i mušterijama nisu nametnule nošenje marame.

Sada, u najnovijem pokušaju da podstaknu poštovanje propisa, vlasti su navele da bi apoteke mogle dobiti smanjene kvote lijekova ako se ne pridržavaju propisa o hidžabu, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Nova direktiva koju je Ministarstvo zdravlja izdalo 5. maja direktno povezuje usklađenost apoteka s propisom o hidžabu i dodjelu lijekovu.

Dodatni problem je hronična nestašica lijekova koja je primorala vlasti da lijekove raspodijele među hiljadama apoteka širom zemlje.

Najnoviji potez je naišao na ismijavanje u Iranu, gdje su pojedini kritikovali klerikalni establišment zbog politizacije pristupa lijekovima.

'Mjere odvraćanja'

Hajdar Mohamadi, šef iranske Uprave za hranu i lijekove (FDA), rekao je 5. maja da su apoteke dužne da osiguratju da se u njihovim prostorijama poštuje nošenje "prikladne odjeće".

"Poštivanje normi (odijevanja) je među pitanjima koja igraju ulogu u kvotama apoteka", rekao je Mohamadi, zamjenik ministra zdravlja, tokom javnog foruma u glavnom gradu Teheranu.

Tačni detalji direktive nisu jasni. Međutim, Mohamadi je rekao da su smanjene kvote među "mjerama odvraćanja" koje se koriste kako bi se osiguralo da apoteke poštuju zakon o hidžabu.

"Ako te mjere ne budu dale rezultate, prekršioci će biti procesuirani", dodao je on.

U očiglednom pokušaju kontrole štete, FDA je u izjavi od 6. maja optužila medije za lažno prenošenje komentara zamjenika ministra zdravlja.

Dodaje se da se pitanje odjeće odnosi na "profesionalnu odjeću" koju nosi osoblje apoteka.

Zvaničnik FDA-e, koji je razgovarao s Radio Farda RSE pod uslovom da ostane anoniman jer nije bio ovlašten da razgovara s medijima, rekao je da u zemlji ima "previše" apoteka i da se Ministarstvo zdravstva bori da svima distribuira dovoljno lijekova.

'Potpuno nezakonito'

Izjava FDA-e malo je učinila da se zaustavi talas kritika.

Američka pravna analitičarka Pegah Banihashemi rekla je da je odluka o povezivanju apotekarskih kvota za lijekove s usklađenošću sa zakonom o hidžabu "posve nezakonita" i predstavlja kršenje ljudskih prava.

"Pacijenti koji trebaju nabaviti lijek postat će žrtve nezakonitog postupka Ministarstva zdravstva", napisala je na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Sadra Mohaqeq, proreformistička novinarka, optužila je vlasti da uzimaju zdravlje ljudi "za taoce".

Hamed Bidi, voditelj Karzar Neta, web stranice za online peticije, rekao je da ta mjera predstavlja "zločin protiv čovječnosti".

Aktivista Reza Saliani iz Teherana objavio je na X-u imaginarni razgovor između kupca i apotekara, koji je rekao da nema određeni lijek jer "nemamo dovoljno hidžaba da ih priuštimo".

Otpor hidžabu

Vlasti su intenzivirale nametanje nošenja hidžaba nakon višemjesečnih protesta protiv establišmenta koji su potresli zemlju 2022. godine.

Demonstracije bez presedana podstaknute su smrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru, koja je optužena zbog nepropisnog nošenja marame.

Tokom protesta žene i djevojke su skidale i spaljivale svoje hidžabe.

Mahsa Amini: Sahrana koja je pokrenula proteste protiv hidžaba širom Irana
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:05 0:00

Kako sve veći broj žena krši pravila nošenja hidžaba, zvaničnici su ženama koje prekrše zakon prijetili velikim novčanim kaznama i zatvorom.

Vlasti su također zatvorile brojne kompanije, uključujući maloprodajne trgovine, restorane i apoteke, zbog nepoštivanja zakona o hidžabu.

Prošlog mjeseca Iranska revolucionarna garda (IRGC) osnovala je novu jedinicu u Teheranu za provođenje islamskih kodeksa odijevanja usred nove akcije protiv žena koje ne nose marame.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG